Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 липня 2019, 11:00

Мандруємо з Приват 24. Луцьк

«Мінфін» і Приватбанк продовжують спільну рубрику — «Подорожі з Приват 24».

Місто, яке називають східним Римом
Фото: Ольга Фарима

Два рази на місяць «Мінфін» купує квитки на потяг чи автобус через сервіс пошуку та купівлі залізничних квитків в Приват 24 і вирушає в найбільш цікаві і мальовничі куточки України. Цього разу ми вирішили відправитись в Луцьк. 

Місто, яке за неймовірну кількість соборів, костелів, церков, монастирів, кірх та синагог називають східним Римом, привертає увагу туристів своїм відомим замком, музеями, музичними й мистецькими фестивалями.

Партнер матеріалу

Луцьк — волинський Рим в мініатюрі

Центр Волині, давній Лучеськ, завжди мав вигідне розташування з точки зору оборони, адже з одного боку його огинає ріка Стир, а з іншого – непрохідні болота. Майже 1000 років тому у місті з’являється перша фортеця, закладена ще за часів Володимира Великого. До наших часів головною принадою міста залишається Замок Любарта, що був вперше збудований у XIV столітті, в часи, коли місто стало столицею Галицько-Волинського князівства.

Читайте також: Подорожуємо з Приват 24. Чернівці

Зараз в Луцьку проживає близько 200 000 людей, які зайняті в машинобудівній, металообробній, хімічній, будівельній галузях та, звичайно, у торгівлі. Серед найбільших підприємств — відомий автозавод «Богдан», який виготовляє однойменні маршрутки і тролейбуси, СКФ «Україна» — виробник підшипників, «Кромберг енд Шуберт» — електричні бортові кабельні системи для автомобілів світового класу (Mercedes, Volkswagen, BMW, Audі), «Модерн Експо» — відомий в Європі виробник обладнання для рітейлу. Продукцію «Руна» і «Торчин» знає, мабуть кожен українець, а паперові вироби «Рута» постачаються і в Європу. Поступово розвивається і туристичний сектор, в тому числі завдяки проведенню у місті різних фестивалів та арт-заходів.

Читайте також: Подорожуємо з Приват 24

ТОП-12 місць, які варто відвідати у Луцьку:

1.Коли приїжджаєш до Луцька, в першу чергу хочеться оглянути Замок Любарта, який відомий усім з зображення на 200-гривневій купюрі. Краще йти сюди в будній день, щоб спокійно оглянути всі цікавинки, яких тут чимало – Музей дзвонів, Музей книги, підземну церкву Іоанна Богослова. Також тут працює невелика, але цікава картинна галерея, відділення Волинського краєзнавчого музею.

Варто подолати 120 сходинок, щоб піднятися на В’їзну вежу разом з екскурсоводом та почути про всі таємниці цього місця – про привидів, підземні ходи та загадкове зникнення корони Вітовта. Згори можна побачити прекрасну панораму Луцька на 360°. У будь-яку пору року в замку знайдуться заняття для дорослих і малих, а також особливі «фотозони».

Для тих, хто любить небанальні і емоційні подорожі, буде цікаво потрапити на щорічний фестиваль «Ніч у замку» і перевірити, як змінюється сприйняття замку в темряві та ще й під музику, світлове та вогняне шоу. Поруч із замком варто пошукати вежу князів Чарторийських і залишки давнього Окольного замку.

2. 2. З часів, коли Луцьк часто називали волинським Римом, багато чого змінилося, і чимало храмів втрачені чи зруйнованіЦе караїмська кенаса, костели Святого Якуба і Марії Магдалини, монастир боніфратрів та чимало інших. Але в місті залишилося ще досить багато храмів, які заслуговують на увагу туристів. В першу чергу, це костел Петра і Павла, що колись належав ордену єзуїтів. 

Якщо пощастить, то можна потрапити до його підземель та почути таємничі легенди про привидів. Здалеку можна побачити гострий шпиль Лютеранської кірхи, де зараз розташовано баптистський будинок Євангелія. У центрі міста височіє Свято-Троїцький собор, дзвіниця якого приховує велетенський дзвін вагою у 3 тонни. Також з дзвіниці відкривається чудовий краєвид, тому варто спробувати на неї потрапити. Серед інших цікавих релігійних споруд міста – монастирі бернардинів, тринітаріїв, шариток, бригідок, синагога, вірменська церква та інші.

3. Прогулянка по центру починається від Театральної площі, де сходяться сім вулиць і знаходиться пам’ятник Лесі Українці, та продовжується пішохідною вулицею, знову ж таки, Лесі Українки. Тут можна посидіти в одному з численних ресторанів чи кав’ярень, пороздивлятися яскраві мурали і ростові скульптури, наприклад, Швейка та художника Костя Шишка. Недалеко від поштамту розташувався пам’ятник Святому Миколаю, покровителю Луцька.

Пройшовши від площі проспектом Волі ви вийдете до будівлі Федерації профспілок, де зможете скористатися послугами відділення Приватбанку, а далі – до Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки.

4. Одне з дуже дивних місць, до якого варто прогулятися, – Дім архітектора, який ще називають Будинком з химерами. Хоча б кілька з п’яти сотень кам’яних створінь, які виникли завдяки фантазії луцького скульптора Миколи Голованя, обов’язково заволодіють увагою мандрівників. Кажуть, що пан Микола не проти спілкування з туристами, і радо розповідає про свій досвід.

5. Зоопарк у Луцьку спокійно можна назвати одним з найкращих в Україні.Не так давно його було оновлено за підтримки Європейського союзу. Чудова, охайна територія та чимала кількість екзотичних мешканців роблять візит до зоопарку одним з луцьких must-do. Дітям сподобається годувати кроликів та морських свинок, а кури і гуси, що гуляють просто по території, деколи разом з гордовитими лелеками, – це справжнє диво для жителів великого міста. Тут також є леви, тигри, ведмеді, мавпи, лами, олені, фазани, павичі та майже 300 інших тварин. Варто запланувати на прогулянку в зоопарку кілька годин, а може й пів дня.

6. Центральний парк культури і відпочинку імені Лесі Українки зараз у чудовому стані.Приємно прогулятися тут у спеку, подихати чистим повітрям, а також покататися на човні по так званій Луцькій Венеції. Можна прогулятися по дамбі вздовж річки або навіть позасмагати на місцевих пляжах. Гарна вечірня підсвітка робить парк цікавим місцем для пізнього променаду.

7. Для тих, хто збирається до Луцька у серпні 2019, можна запланувати відвідини «Бандерштату», який відбудеться 2-4 серпня. Цей масштабний захід називають фестивалем українського духу, і цього року він буде найбільшим за всі попередні, адже збере десятки відомих українських виконавців і понад 10 000 відвідувачів. Крім музики організатори обіцяють розваги для дітей, зустрічі з відомими людьми та інші численні активності на будь-який смак. Також обіцяють, що буде смачно, чисто і бюджетно.

8. Любителям мистецтва не можна оминути величезний Музей сучасного українського мистецтва Корсаків, що віднедавна знаходиться в КРЦ «Адреналін Сіті». В цьому арт-просторі на 3500 квадратів є все – від сучасної графіки та скульптур до ультрамодних інсталяцій та відеоарту. Експозиції час від часу змінюються, тому тут зустрічаються і модернізм, і нонконформізм XX століття, і найсучасніше інтерактивне мистецтво з різних куточків країни.

9. Мало хто знає, що у Луцьку знаходиться найдовший будинок Європи на 88 під’їздів. Зверху він нагадує гігантські соти, в яких розміщено біля 3000 квартир. Обійти його чи вибратися на дах цього унікального дому – небанальна задачка для допитливих туристів.

10. Ще одна поки що маловідома атракція міста – крихітні скульптурки кликунів, людей, які в середньовіччі повідомляли мешканцям останні новини – про приїзд цирку і про судові вироки, про пожежу чи страту. Також кликуни оберігали місто, були нічними вартовими, а тому вночі постійно перекликалися, звідки й отримали таку назву. Скільки на сьогодні ховається кликунів по місту, ми так і не визначили, але пошукати їх точно буде цікаво. Хтозна, може з часом Луцьк обжене за їх кількістю вроцлавських гномів або ужгородські мініатюрні скульптури?

11. Фанати Кузьми мають відвідати луцький «Сіті-парк», щоб посидіти на лавці поруч зі своїм кумиром. Цей пам’ятник був встановлений 2015 року. Напис на спинці лави хочеться записати і повторювати: «змінюйте світ на краще, піклуйтеся про нього, тому що ви в ньому живете».

12. Військовий музей у Луцьку, або точніше Волинський регіональний музей українського війська і військової техніки цікавий тим, що до більшості експонатів, що стоять на вулиці, можна залізти і потриматися за штурвал, покрутити руль, понатискати кнопки. Тому тут точно буде цікаво дітям будь-якого віку. Недалеко від музею розташувалася ще одна атракція для малечі – дитяча залізниця.

Як доїхати

З Києва до Луцька добратися нескладно потягом 294Ш, квитки на який можна придбати на bilet.privatbank.ua. Щоправда, приїздить до Луцька цей потяг рано, о 05:06 (відправляється о 21.22), тому не забудьте домовитися з готелем про ранній заїзд. Квитки коштують 184 грн за місце в плацкарті, 280 грн — купе, 602 грн — люкс.

Де зупинитися

Ціни у Луцьку стартують від 260 грн в хостелі за двох. Якісний двомісний номер або апартаменти можна забронювати за 600-800 грн. Для любителів люксового відпочинку є готелі з просторими номерами за 1200-1400 грн за добу.

Де поїсти

У Луцьку дуже популярні піцерії, найвідомішою з яких є «Фелічіта». Поруч з замком є відомий ресторан «Корона Вітовта», де можна спробувати автентичні волинські страви. Сучасна середземноморська кухня прихована у спальних районах, але варто її пошукати у відмінному ресторані «Базилік». Любителям пива з ковбасками можна звернути увагу на заклад «Бравий Швейк». Модна італійська кухня з вишуканою подачею страв знаходиться у нещодавно відкритому ресторані «Mojo Family». Для любителів шопінгу і фуд-кортів працює ТРК «Port City».

Куди поїхати на екскурсію

Звичайно, з Луцька треба їхати у всесвітньо відомий «Тунель кохання» в Клевані. Пройти його весь можна приблизно за три години, за цей час побачивши справжні волинські болота, а потім хвойні ліси. В тій же Клевані розташований старовинний Благовіщенський костел, який вартий огляду, адже колись слугував сімейною усипальницею князів Чарторийських. Щоб побачити його зсередини – краще приїхати у неділю, щоб потрапити на службу. Після Клевані можна поїхати в Олику, де розташований вражаючий Троїцький костел з дзвіницею та Олицький замок, колишня розкішна резиденція Радзивілів, де зараз міститься обласна психіатрична лікарня.

Якщо є достатньо часу – з Луцька можна вибратися на Шацькі озера або покататися на Поліському трамвайчику. Також недалеко розташовані такі туристичні «зірочки», як Острог, Кременець, Корець, Берестечко, Почаїв. Зручно звідси їхати і до відомого Дубенського замку та Тараканівського форту.

Що привезти з Луцька

Любителі солоденького можуть закупитися медовими пряниками в ошатних сувенірних коробочках. Також тут багато і іншої медової продукції, від свічок до наборів питного волинського меду. Ще один варіант місцевих смаколиків – набори цукерок з сухофруктами марки «Волинські солодощі». Можна придбати зменшену копію одного з вищезгаданих луцьких кликунів. Чимало тут робіт з глини – від невеличких яскравих свистунців до різноманітних горняток і глечиків. Вишиванки підприємства «Едельвіка» — варіант оригінального подарунку, адже гарних вишиванок ніколи не буває багато.

Ольга Фарима

Партнер материала

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися